Wednesday, October 9, 2013

O Kefiru



Kefir potiče sa Kavkaza, gde ga ljudi piju poslednjih 5000 godina. Zbog svojih osobina, kefir se oduvek smatrao napitkom života (odnosno zdravlja). Njega pominje i čuveni putnik Marko Polo.

Kefir je mlečni proizvod vrlo sličan jogurtu, ali daleko korisniji za ljudski organizam. Evo zbog čega je kefir bolji izbor od jogurta:
  • Jogurt je izvor probiotika, odnosno živih organizama (zdravih bakterija) koje se prirodno nalaze u ljudskom sistemu za varenje. Ovi organizmi sprečavaju razmnožavanje štetnih bakterija i poboljšavaju imuni sistem. Kefir sadrži tri puta veću količinu probiotika nego jogurt.
  • Jedna čaša kefira podmiruje 25% potrebnog dnevnog unosa kalcijuma
  • Kefir sadrži triptofan, jednu od esencijalnih aminokiselina. Triptofan ima opuštajuće dejstvo na ljudski organizam
  • Kefir ne izaziva simptome intolerancije na laktozu
  • Pomaže prilikom digestivnih problema
  • Kefir je izvor nekoliko vitamina B kompleksa; B12 odgovoran je za nervni i krvni sistem; B1 pomaže u prevazilaženju stresa; B2 i B6; Biotin pomaže telu da bolje upija B vitamine
  • Sadrži i vitamin D koji telu pomaže da bolje upija kalcijum i fosfor
  • Kefir sadrži polisaharid Kefiran koji smanjuje krvni pritisak i nivo holesterola
  • Kefir je bogat fosforom. Fosfor pomaže telu da bolje iskoristi ugljene hidrate i proteine za izgradnju ćelija i proizvodnju energije
  • Bogat je i gvožđem i jodom
  • Sadrži mlečne proteine
  • Jača imuni sistem
  • Domaći kefir (pravljen kod kuće), jeftiniji je od jogurta (košta onoliko koliko košta obično mleko, a mleko je uvek jeftinije od jogurta)
Kefir odlično ide uz sva jela uz koja ide i jogurt (burek, gibanica, proja, peciva...), a može se služiti i rashlađen, kao osvežavajući napitak (što je na primer popularno u svim bliskoistočnim kafeima)

U kefir (baš kao i u jogurt) po želji se može dodati naseckano sveže voće, a takođe se može i zasladiti (najbolje medom) i aromatizovati (cimetom, vanilom, čokoladom, kafom...)

Domaći kefir pravi se od kefirnih gljiva koje liče na cvetove karfiola. Kefirne gljive ponekada se pogrešno nazivaju tibetanske gljive. Sve kefirne gljive koje danas postoje na svetu (pa i one sa Tibeta) potiču sa Kavkaza.